Fix 10 Most Common Windows 7 Problems & Solutions | Windows 7 Help 2019




The Windows operating system is one of the best, most popular and widely used OS as compared with other operating systems regarding software availability, games compatibility, and user interface. From Windows XP to latest Windows 10; each OS version has its unique strengths & problems. And we are here today to discuss most common Windows 7 issues and solutions. Windows 7 bugs and fixes
Windows users used to search for; What are the most common Windows computer problems? List of Windows 7 bugs and fixes to know? How to make PC faster? What are the common problems in computer operating system? How do you fix common computer problems? Any windows update fix tool windows 7? How do I diagnose Windows 10 problems? How to use window repair option? And so on...

Common Windows Problems and Solutions - Some Windows 7 problems are the issues caused by its own features. They are so irritating and required to be fixed ASAP. Some of the most commonly reported problems in Windows 7 includes "Windows cannot install updates," Video Lagging, booting time, slow performance, software reliability & compatibility, "Problems installing recent updates," hardware failure, DLL errors, even with themes and its features. But how to fix my Windows? How to fix Microsoft Windows update issues? Recently I have published that might help you; 7 Ways To Speeding Windows Boot Time Up By ​‌‌‘​‌Turn On Fast Startup’ Option.

Everyone knows Windows. And when you dealing with Windows OS; troubleshooting Windows problems becomes a part of your tech life. Windows 7 was a major update in terms of speed & performance which offered many additional features to its users. Though it was known for better speed and performance still there come certain Windows 7 bugs and fixes with it too. These issues require certain fixes to make the system run smooth.

In this article, I'm going to discuss top 10 Windows 7 issues and solutions to improve the system performance. This way you can also optimize and speed up windows 7 system. Learn quick solutions to fix windows problems.
Windows Problems And Solutions
Windows Problems And Solutions
Last time you have seen; Top 6 Tips to Speed Up, Optimize & Improve Windows PC Performance and today we are going to see some but most important Window problems and their solutions.


Top 10 Common Windows 7 Problems And Solutions

Today here I'm going to share most commong bugs and quick steps about how to repair & fix most common Windows 7 issues and updated solutions that will help you to optimize, speedup windows & improve your PC performance considerably.

1. DVD drive not found.

In most of the cases, it happens when your system may not found DVD drive & your CD or DVD drive is not recognized by Windows even when it's visible in the BIOS and using the standard drive. The standard solution to deal with the situation is to run REGEDIT.
Solution: To do so press Windows logo + R and type 'regedit' in the Run dialog box.

In the navigation pane, locate and browse to following registry subkey: HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\CONTROL\CLASS\, then delete both LowerFilters and UpperFilters in the right-hand pane.

Alternatively, you can use the hardware and device troubleshooter by going to Start button >> Control Panel >> Hardware and Sound and click Configure a device option.

You may also like to read: [FIXED] CD/DVD ROM Access Denied - Grant Permission | Windows 10/8/7/XP Tutorial

2. Graphic card issues.

Troubleshoot video card problems - Due to various visual effects, your graphic card and system memory can start creating problems for you. If you feel sluggish system speed you should think of turning off superfluous effects.
Solution: To do that go to Start button >> Search for Performance >> Select Adjust the appearance and performance of windows >> this way performance options window will open.

Select Visual Effects >> Adjust for best performance.
For more check out; [Fix] Make Computer Run 10x Faster By Using Virtual Memory

3. Aero not working.

Fix No Aero Transparency - Aero theme make your system look better. If your Aero theme is not fully enabled on your system try following;
Solution: Try to do it by going to Start button >> type Aero >> now, click on 'Find and fix problems with transparency and other visual effects' link >> fill in administrator details and click Next to launch Aero troubleshooting wizard.

This way it will try to find and resolve the problems. If it doesn't try to install latest driver for graphics hardware.

To enable some Aero Features Run 'regedit' and browse to HKEY_CURRENT-USER\Software\Microsoft\Windows\DWM and change EnableAeropeek value to 1 from 0.
Check out; [FIXED] Video Thumbnail Preview Not Showing in Windows Explorer


4. Windows 7 theme changes your custom icons.

Customize Your Icons in Windows 7 - There can be certain side-effects of installing new themes on Windows 7. Your new theme pack icons can replace your original system icons.
Solution: To prevent this situation right-click anywhere on the empty part of the desktop >> Select Personalize >> Change Desktop Icons >> Clear the "Allow themes to change desktop icons" and click OK.

This way you can preserve your icons which can be changed only from the same Desktop Icons dialogue.
Also read: 6 Best Ways To Make Firefox 10x Faster than Chrome : AIO [about:config] | Increase Firefox Speed


5. Taskbar issues.

Fix Your Windows 7 Taskbar - New Windows 7 taskbar can be problematic for few people as it doesn't clarify whether the icon on it is running a application or a shortcut is pinned.
Solution: To restore more standard taskbar buttons right-click the taskbar >> Select Properties >> and set Taskbar Buttons to 'Never Combine' or 'Combine when taskbar is full'.


6. Missing Explorer Folders.

Sometimes it happens when your important folders like Control Panel and Recycle Bin doesn't display on the left-hand Explore pane.
Solution: To fix it launch Explorer and click Tools >> Folder options and check 'Show all folders' >> Click OK and all your primary system folders will reappear.
RECOMMENDED: 7 Hidden Features That You Didn’t Know in Windows


7. Missing applets.

Fix, show, add, remove specified Control Panel applets - When you install Windows 7 you may not find important applets like Mail, Photo Gallery, Movie Maker etc with it. To download these programs, you may need to go to Windows Live Essential site. Even installing Live Essentials will get you lot of unnecessary extra programs like ActiveX, Live Sign-In Assistant, and others.
Solution: To deal with the situation you can safely remove these extras from the Control Panel >> Uninstall Program Applet.
You must check; Fix “Folder Options” Missing From Control Panel Windows 10/8/7/XP


8. Excessive minidumps.

Fix dmp file and blue screen error - Minidumps (memory images saved when your system crashes) can be useful to restore or troubleshoot crashes. But if you are not interested in such troubleshoots then it is the waste of precious storage space.
Solution: To get rid of this Run 'regedit' and browse to HKEY_LOCAL_Machine\system\CurrentControlSet\Control|CrashControl and then set MiniDumpsCount to 1.

This way you can direct the Windows to save only last dump file to free up disk space.
Check out: 5 Tips to Speed Up Windows, Boot Time & Make Windows Faster

9. Hidden extensions.

Show or hide file name extensions - Explorer's default settings hide file extensions and system files and folders in Windows 7.
Solution: To fix it launch Explorer and click on Tools >> the go to Folder Options and click on View.

Next, clear the 'Hide extensions for known file types' to Show File extensions.


10. DVD audio issues.

Troubleshoot audio problems in Windows 7 - You may face sound issues or some other issues with your DVD system on Windows 7.
Solution: To deal with DVD audio issues go to Control Panel >> Hardware and Sound >> Sound >> right-click on current default playback device and select Properties.

Next click on Advanced >> clear any settings in the Exclusive Mode box and click OK.



Bottom Line
Following these simple steps, you can prevent many Windows 7 problems and manage to get rid of them. You may encounter with many other problems too like duplicate files on your system which cause system performance issues as these files occupy lot of disk space.

To deal with duplicate file issues you can use duplicate file finder tools. Rest all you need to do is to do a little research on other topics to find a solution for them.



TubeBuddy for YouTube

Don't forget to LIKE, SHARE & SUBSCRIBE...
Seriously, your small share helps a lot with the growth of this blog.
Most of the readers don’t share as they feels that we as bloggers don’t require their ‌tiny social share. But here’s the fact…
I've developed this blog piece by piece, your one small share at a time, and will continue encouraging me to do so. So I appreciate your support if you share this page on your social profile.
My dear reader! it won’t take more than 5 sec. of your time. The share buttons are there, please share and subscribe.
Vinayak SP
Authorised by: Vinayak SP

I'm a writer, digital columnist, tech-savvy and an engineer all rolled into one. Yes, that pretty much what everyone likes to call a geeky friend or what you’re probably here seeking, a content writer. You can follow me on the social media or subscribe the email newsletter for the updated guides and tutorials. Regularly publishes news articles about blogging tips, SEO, making money online, Adsense optimization, web hosting, affiliate marketing, & tech reviews.

⚠ Disclaimer
We are one of the type of a professional review site that operate like any other website on the internet. We respect & trust our readers. And we are confident & would like to mention that the above post contains some affiliate/referral links. And if you make a purchase; we receive commission from the links/apps/products we refer. We are totally unbiased and do not accept paid reviews or fake reviews claiming to be something they are not. We test each product thoroughly and give high marks to only the very best. We are independently owned and the opinions expressed here are our own.
Read & Post Comments

COPYRIGHTS & USAGE

All of the ProBlogBooster ideas are free for any type of personal or commercial use. All I ask is to keep the footer links intact which provides due credit to its authors. From time to time, we may use visitors/readers, information for distinct & upcoming, unanticipated uses not earlier disclosed in our privacy notice. If collected data or information practices changed or improved at some time in the future, we would post all the policy changes to our Website to notify you of these changes, and we will use for these new purposes only data collected from the time of the policy change forward. If you are concerned about how your information is used, you should check back our website Policy pages periodically. For more about this just read out Privacy Policy

Most Trending Pages

101 Top SEO Tips & Strategies To Increase Organic Traffic

101 Top SEO Tips From Experts

You should learn effective SEO techniques as there are many best SEO optimized websites for you and your brand who are already working on and their search rankings are now in the first top ten results. Listed top SEO tips and tricks which will help you get better search ranking & keep you at the top of the SEO results.

Add All Open Graph Tags To Boost Social Sharing

Open Graph Protocol

An "Open Graph Meta Tags" is one of the most important tags that every blogger need to add into the HTML body of their blog to properly show title, description, images & you need to optimize the Open Graph tags that'll enable you to make it happen a rise in social sharing and improved conversion rate.


Benefits of Online Marketing For The Business

Benefits And Importance of Online Marketing For The Business

Listed the advantages of online marketing, benefits of digital advertising and the strategies that the online marketing services for small businesses practices to drive more buyers. Sellers are now aware of the benefits of internet advertising and how digital marketing help to generate more sales. Follow benefits of internet marketing for your business.

10 Ways To Make YouTube Videos PROFESSIONAL

Top 10 Ways How To Make PROFESSIONAL YouTube Videos // YouTube Techniques

Making videos professionally is not as complicated as it appears. If you have basic accessories of shooting, then you are ready for this. You just need to know how to hold a camera & some basics of filmmaking. Having high-quality video will undoubtedly increase your subscriber, & obviously helps you to make money with youtube ads.